Droemmedoeden 4mb

Drømmedøden

08 Maj 2022
- et nyt nordisk drama om Margrete den Første

I samarbejde med NordicOpera står Den Ny Opera bag verdenspremieren på DrømmeDøden - en ny storladen opera om stormende magtbegær og grænseoverskridende forvandlinger i en kompleks kamp om indflydelse og udødelighed. I centrum står unions-arkitekten Dronning Margrete den Første og Nordens gennem tiderne største projekt, Kalmarunionen

”DRÖMDÖDEN är en spegling mot vår tid där makt, manipulation och politik styr våra liv, nu som då.”  siger dramaturg og instruktør Michaela Granit.

Med et blik på den fælles nordiske historie, tager DrømmeDøden os med til dramatiske perioder i senmiddelalderen og renæssancen. Vi følger Dronning Margrete den Førstes vandring fra livet til døden og ind i en hallucineret forvandlingsakt, ledsaget af Sømanden, ’Trickster’.  Han styrer skæbnens stormfulde skib og drejer tidens hjul.

Vi spejler os i historiens vingeslag med kraftfulde kvindeportrætter; deres indflydelse og gerninger flettes sammen i et makabert drømmespil. Alt sammen i et sanseligt samspil med et klangligt storladet og rytmisk medrivende lydunivers skabt af sangere, strygere og slagtøj.

Dansk / svensk samarbejde

Kammeroperaen DrømmeDøden er skabt i et unikt dansk / svensk samarbejde:

Den prisbelønnede og evigt overraskende forfatter og dramatiker Merete Pryds Helle, der med frygtløs ærlighed igen og igen fanger os ind i hendes både rystende og håbefulde fortællinger ved hjælp af sit levende sprog.

Komponist og cellist Josefine Opsahl der med sine kun 30 år allerede har placeret sig internationalt. Hendes talent spænder vidt og hendes nysgerrighed, engagement og appetit på livet og kunsten giver hendes musik en sjælden tiltrækningskraft. Josefine har lige modtaget Wilhelm Hansen Fondens Hæderspris og Sonning Fondens Talent pris.

For koncept, iscenesættelse og dramaturgi står svenske Michaela Granit. Michaela er en anerkendt teater instruktør med international rækkevide, som bevæger sig frit mellem kunstarterne drama, dans, musik og film. Michaela er rost for sine innovative iscenesættelser på store nordiske scener, som bl.a Dramaten, Stadsteatern i Stockholm, Svenska Teatern i Helsingfors og Norske Riksteatern.  Senest aktuel på Helsingfors Stadsteater og Norrbottensteatern.

Med sig har Michaela bragt scenograf og kostumedesigner Karin Lind. De to har samarbejdet i mange teateropsætninger i Norden og Karins sideløbende arbejde som billedkunstner i kunstnerduoen Simka giver hendes blik på teatret et spændende løft.

Bevægelses- og koreografikonsulent er Simon Granit Ossoinak. Han er uddannet hos Cirkus Cirkör og ved kunstuniversitetet Codarts Rotterdam, med speciale i danseakrobatik. Hans nuværende arbejde er multidisciplinært, hvor han anvender scenekunstarterne dans, musik og teater med ambitionen om at skabe ærlige og personlige udtryk. Simon har i løbet af en uge i samarbejde med Michaela Granit skabt og forstærket det fysiske sprog som anvendes i forestillingen ved hjælp af en kombination af bevægelsesteknik, koreografi og dramaturgi.

 Om musikken til forestillingen siger Josefine Opsahl: "Lyduniverserne tager afsæt i Merete Pryds Helle’s sanselige libretto med brug af nordiske naturmaterialer, råstoffer og sprog, og lader således træ, metaller, dyreskind, konsonanter, klirrende mønter og pergament konstituere klanggrundlaget for arier, scener og fortælling.

I karaktererne, såvel som i musikken, udforskes og udstilles forskellige kulturelle karaktertræk ved en refleksion over forskellige nordiske regioners folklore, sang -og musiktradition.

Med Forankring i den nordiske råstoflige historie, frisættes udtrykket i mødet mellem datiden og nutidens instrumentarium og bevæger sig ind i et nyt minimalistisk tonesprog og en moderne tid."

På scenen står sangerne Elsebeth Dreisig, Francine Vis, Kristine Nowlain, Sebastian Duran og Steffen Brun og orkesteret består af Josefine Opsahl (cello), Ying-Hsueh Chen (slagtøj) Erik Danciu (violin) og Erik Brodin Higgins (kontrabas).